Pensioensparen

6 februari 2020

Wat is het maximumbedrag voor pensioensparen?

In 2020 kan je door de indexatie kiezen tussen 2 fiscale maximumbedragen: 990 euro of 1270 euro. Bij het maximumbedrag van 990 euro krijg je 30% belastingvermindering of 297 euro die je via je belastingen kan terugkrijgen. Bij het maximumbedrag van 1270 euro krijg je 25% belastingvermindering of 317,5 euro die je via je belastingen kan terugkrijgen.

Wat brengt pensioensparen op?

Dat hangt onder meer af van de formule die je kiest:

  • Pensioenspaarverzekering. Ben je op zoek naar meer zekerheid, dan kies je beter voor een pensioenspaarverzekering. Je krijgt dan op elke storting een gegarandeerde interestopbrengst tot de einddatum van je contract. Bovendien kan je verzekeraar een winstdeling uitkeren. Die is wel afhankelijk van zijn resultaten en is dus niet gegarandeerd.
  • Pensioenspaarfonds. Dat is een beleggingsfonds dat belegt in aandelen en obligaties. Je hoort het al: ‘beleggen’ betekent dat het rendement van je pensioenspaarfonds niet vaststaat. Daartegenover staat wel dat het rendement potentieel hoger is dan bij een pensioenspaarverzekering, waar je een vast rendement hebt.

Jouw keuze voor een pensioenspaarrekening, pensioenspaarverzekering of pensioenspaarfonds hangt af van jouw persoonlijk situatie (leeftijd, risicoprofiel etc.). Laten we even samenzitten om je toekomst nader te bekijken.